Ο ειδικός παθολόγος Δημήτριος Τζήμας διατηρεί το ιατρείο του στην τοποθεσία Πεύκα.
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 - 21-00
12:00-14:00
Σάββατο, Κυριακή Κλειστά
Τηλ. Επικοινωνίας

Ιατρικά νέα

  Sorry, no posts matched your criteria.

Τηλ. Επικοινωνίας
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 - 21-00
Πέμπτη 12:00-14:00

Νευρολογικές παθήσεις

Το νευρικό σύστημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική λειτουργία των οργάνων του σώματος και της μεταξύ τους επικοινωνίας. Γι αυτό το λόγο οι νευρολογικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο συγκεκριμένα όργανα ή ικανότητες, αλλά το σύνολο των λειτουργιών ενός ασθενή.

Κάποιες νευρολογικές παθήσεις όπως ο πονοκέφαλος, η ημικρανία ή ο ίλιγγος, θεωρούνται από την πλειονότητα των ανθρώπων ήσσονος σημασίας ή παροδικά, παρότι δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή, τη δουλειά και τις κοινωνικές επαφές. Άλλες σοβαρότερες νευρολογικές παθήσεις, όπως η επιληψία και το εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως ιατρικά, ενώ ασθένειες που εμφανίζονται σε άτομα προχωρημένης ηλικίας όπως η άνοια, το Alzheimer και το Parkinson, χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση ή/και συστηματική ιατρική φροντίδα εφ’ όρου ζωής.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια πάθηση που προκύπτει, όταν διακόπτεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Τα συμπτώματα που μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι:

 • Η δυσκολία στην κατάποση, την ομιλία και την αντίληψη του προφορικού λόγου.
 • Η σύγχυση και τα προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης.
 • Η απώλεια του ελέγχου της μιας πλευράς του σώματος(π.χ. όραση του ενός ματιού, χεριού, κλπ).
 • Η απώλεια της ισορροπίας ή η δυσκολία σε απλές κινήσεις όπως το περπάτημα.

Άνοια και Alzheimer

Η άνοια και το Alzheimer αποτελούν νευρολογικές παθήσεις που εμφανίζονται συνήθως σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, και είναι αποτέλεσμα της προοδευτικής μείωσης των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Τα συμπτώματα που μπορεί να αποτελούν ενδείξεις μια νευρολογικής πάθησης, όπως η άνοια και το Alzheimer είναι:

 • Η απώλεια της ισορροπίας, δυσκολία σε απλές κινήσεις όπως το περπάτημα.
 • Η σύγχυση, η απάθεια ή αποπροσανατολισμός.
 • Τα προβλήματα μνήμης και προσοχής.
 • Οι διαταραχές στο λόγο και η δυσκολία στην κατάποση.
 • Η κυκλοθυμία ή οι αλλαγές στο χαρακτήρα.
 • Οι παραισθήσεις.

Parkinson

Η νόσος του Parkinson είναι μια πάθηση όπου σε κάποια σημεία του εγκεφάλου υπάρχει προοδευτική μείωση των λειτουργιών κατά την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα που μπορεί να αποτελούν ενδείξεις της νόσου είναι το τρέμουλο σε ένα ή περισσότερα μέλη του σώματος και η αργή κίνηση που γίνεται με δυσκολία, ενώ συμπληρωματικά, το άτομο μπορεί να βιώνει προβλήματα ισορροπίας και μνήμης, απώλεια της όσφρησης, αϋπνίες, άγχος και κατάθλιψη.

Διάγνωση και αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων

Η διάγνωση των νευρολογικών παθήσεων γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης, αιματολογικών εξετάσεων, όπως για παράδειγμα για την αρτηριακή υπέρταση και τη χοληστερίνη, απεικονιστικών εξετάσεων και εξετάσεων αντίληψης μέσω ερωτηματολογίου ή ερωτήσεων που θέτει ο ιατρός.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τις ιδιαιτερότητες του ασθενή, η θεραπευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, τη λήψη φαρμάκων, τη νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κέντρο αποκατάστασης, την συστηματική παρακολούθηση φυσιοθεραπειών, εργοθεραπειών ή λογοθεραπειών και προγράμματος σωματικής άσκησης. Επιπλέον, ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις συνίσταται να κάνουν τον ετήσιο εμβολιασμό για την εποχική γρίπη.