Ο ειδικός παθολόγος Δημήτριος Τζήμας διατηρεί το ιατρείο του στην τοποθεσία Πεύκα.
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 - 21-00
12:00-14:00
Σάββατο, Κυριακή Κλειστά
Τηλ. Επικοινωνίας

Ιατρικά νέα

    Sorry, no posts matched your criteria.

Τηλ. Επικοινωνίας
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 - 21-00
Πέμπτη 12:00-14:00

Αιματολογικές εξετάσεις

Ο ιατρός μπορεί να κατευθύνει τον ασθενή να προβεί αιματολογικές εξετάσεις:

  • Ως μέρος προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου (checkup).
  • Ως προαπαιτούμενη διαδικασία, ώστε να προβεί στην έκδοση μιας ιατρικής βεβαίωσης ή ενός πιστοποιητικού υγείας.
  • Για να επιβεβαιώσει ή να καταρρίψει μια εκτίμηση που έχει κάνει κατά την κλινική εξέταση, να εκτιμήσει την υγεία συγκεκριμένων οργάνων, να ελέγξει την πιθανότητα ύπαρξης κάποιας λοίμωξης ή γενετικών και κληρονομικών παθήσεων.
  • Για να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα σχετικά την αποδοτικότητα μιας θεραπείας.

Ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιήσει αιματολογικές εξετάσεις είτε με συνταγή από τον ιατρό μέσω του ΕΟΠΥΥ σε Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ ή του ΕΣΥ, είτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μέσω ΕΟΠΥΥ ή και ιδιωτικής ασφάλισης.

Είδη αιματολογικών εξετάσεων

Τα συνηθέστερα είδη εξετάσεων στα οποία μπορεί να υποβληθεί ένας ασθενής είναι:

  • Γενική εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τον έλεγχο του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης, των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων, της πηκτικότητας του αίματος, των επιπέδων του σιδήρου, του νατρίου, του καλίου ή του ασβεστίου και την εύρεση της ομάδας αίματος και του rhesus.
  • Βιοχημικές εξετάσεις στις οποίες γίνεται έλεγχος του διαβήτη (σακχάρου), της λειτουργίας των νεφρών και του ύπατος, της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, κ.λ.π.
  • Ορμονολογικές, όπως για παράδειγμα έλεγχο του θυρεοειδούς αδένα, των αναπαραγωγικών ορμονών και του προστάτη.
  • Ειδικές εξετάσεις όπως για παράδειγμα για καρκινικοί δείκτες, έλεγχος για γενετικές παθήσεις, καλλιέργεια αίματος, κ.ά.

Προετοιμασία για αιματολογικές εξετάσεις

Οι αιματολογικές εξετάσεις πραγματοποιούνται κατά τις πρωινές ώρες (συνηθέστερα μεταξύ 6.00-10.00) και έχουν πολύ μικρή διάρκεια. Πριν από την πραγματοποίηση αιματολογικών εξετάσεων, ανάλογα με το είδος της εξέτασης, ο ιατρός παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής, προκειμένου να προκύψει σωστό αποτέλεσμα.

Οι οδηγίες μπορεί να αφορούν την αποχή από φαγητό και ποτό (περάν του νερού), την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών ή ουσιών και του καπνίσματος και την παύση της φαρμακευτικής αγωγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν από την πραγματοποίηση της αιματολογικής εξέτασης.