Ο ειδικός παθολόγος Δημήτριος Τζήμας διατηρεί το ιατρείο του στην τοποθεσία Πεύκα.
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 - 21-00
12:00-14:00
Σάββατο, Κυριακή Κλειστά
Τηλ. Επικοινωνίας

Ιατρικά νέα

    Sorry, no posts matched your criteria.

Τηλ. Επικοινωνίας
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 - 21-00
Πέμπτη 12:00-14:00

Απεικονιστικές εξετάσεις

Οι απεικονιστικές εξετάσεις είναι, μαζί με τις αιματολογικές,  αναπόσπαστα κομμάτια μιας ολοκληρωμένης εξέτασης. Αποτελούν για τον ιατρό σημεία αναφοράς, βάση των οποίων λαμβάνει αποφάσεις και εξάγει ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ασθενή.

Ο ιατρός μπορεί να κατευθύνει τον ασθενή να προβεί απεικονιστικές εξετάσεις:

  • Ως μέρος προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου (checkup).
  • Ως προαπαιτούμενη διαδικασία, ώστε να προβεί στην έκδοση μιας ιατρικής βεβαίωσης ή ενός πιστοποιητικού υγείας.
  • Για να επιβεβαιώσει ή να καταρρίψει μια εκτίμηση που έχει κάνει κατά την κλινική εξέταση και να εκτιμήσει την υγεία συγκεκριμένων οργάνων.
  • Για να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα σχετικά την αποδοτικότητα μιας θεραπείας.

Ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιήσει απεικονιστικές εξετάσεις είτε με συνταγή από τον ιατρό μέσω του ΕΟΠΥΥ σε Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και του ΕΣΥ, είτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μέσω ΕΟΠΥΥ ή και ιδιωτικής ασφάλισης.

Είδη απεικονιστικών εξετάσεων

Οι απεικονιστικές εξετάσεις στις οποίες μπορεί να υποβληθεί ο ασθενής είναι:

  • Ακτινογραφία: Χρησιμοποιείται ευρέως για τη διάγνωση παθήσεων των οστών, των πνευμόνων, του φάρυγγα, της καρδιάς και του στήθους.
  • Αξονική Τομογραφία: Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση παθήσεων των οστών, εγκεφαλικών επεισοδίων, τραυματισμών των εσωτερικών οργάνων, προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος και την εξεύρεση και χαρτογράφηση καρκινικών όγκων.
  • Μαγνητική Τομογραφία: Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, των οστών και των αρθρώσεων, του στήθους, της καρδιάς και των αγγείων, του εγκεφάλου, του συκωτιού και άλλων εσωτερικών οργάνων.
  • Υπέρηχος: Πέραν του προγεννητικού ελέγχου, χρησιμοποιείται ευρέως ως απεικονιστική εξέταση εσωτερικών οργάνων.

 Προετοιμασία για απεικονιστικές εξετάσεις

Πριν από την πραγματοποίηση μιας απεικονιστικής εξέτασης, ανάλογα με το είδος της, ο ιατρός παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής, προκειμένου να προκύψει σωστό αποτέλεσμα.

Οι οδηγίες μπορεί να αφορούν την ένδυση με άνετα ρούχα χωρίς μεταλλικά μέρη και την αποφυγή κοσμημάτων, την ενημέρωση των υπευθύνων της διεξαγωγής της εξέτασης για πιθανή εγκυμοσύνη ή την ύπαρξη μεταλλικών εμφυτευμάτων, την αποχή από φαγητό και ποτό ή την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών ή ουσιών και την παύση της φαρμακευτικής αγωγής και του καπνίσματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν από την πραγματοποίηση της απεικονιστικής εξέτασης. Ενδέχεται σε κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις να απαιτείται η λήψη ειδικών σκευασμάτων πριν από την έναρξη της εξέτασης.