Ο ειδικός παθολόγος Δημήτριος Τζήμας διατηρεί το ιατρείο του στην τοποθεσία Πεύκα.
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 - 21-00
12:00-14:00
Σάββατο, Κυριακή Κλειστά
Τηλ. Επικοινωνίας

Ιατρικά νέα

  Sorry, no posts matched your criteria.

Τηλ. Επικοινωνίας
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 - 21-00
Πέμπτη 12:00-14:00

Επιπλοκές σακχαρώδους διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία απαιτεί καθημερινό έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, συχνά αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό ένας ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη ή, σπανιότερα, άτομα που δε νοσούν, να βιώσουν επιπλοκές. Συγκεκριμένα, μπορούν να παρουσιαστούν περιστατικά υπογλυκαιμίας, όταν τα επίπεδα της γλυκόζης βρίσκονται κάτω από 70 mg/d, ή υπεργλυκαιμίας, όταν τα επίπεδα της γλυκόζης βρίσκονται πάνω από 270 mg/d.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών σακχαρώδους διαβήτη

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον οργανισμό, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη είναι:

 • Η λήψη λανθασμένης δόσης ινσουλίνης.
 • Ανωμαλίες στις διατροφικές συνήθειες, όπως για παράδειγμα η παράλειψη ή η μετάθεση ενός γεύματος, η λήψη υπερβολικής ποσότητας φαγητού και η κατανάλωση αλκοόλ.
 • Το στρες.
 • Η έλλειψη ή η έντονη και εκτός προγράμματος σωματική άσκηση.
 • Η ύπαρξη μιας ασθένειας, όπως για παράδειγμα γρίπης, και η λήψη πρόσθετης φαρμακευτικής αγωγής.

Περιστατικά υπογλυκαιμίας

Τα συμπτώματα ενός περιστατικού υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν: εφίδρωση, ζαλάδα, αίσθημα κούρασης και πείνας, τρέμουλο, αυξημένο καρδιακό παλμό και μούδιασμα. Σε ένα οξύ περιστατικό, σε αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προστεθούν: θολή όραση, σύγχυση ή αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές στην ομιλία ή το συντονισμό των κινήσεων, υπνηλία, λιποθυμία και σπασμοί.

Περιστατικά υπεργλυκαιμίας

Τα συμπτώματα ενός οξέως περιστατικού υπεργλυκαιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν: ναυτία, υπνηλία, πόνο στην κοιλιακή χώρα, διάρροια, πυρετό για πάνω από 24 ώρες, λαχάνιασμα και σημάδια αφυδάτωσης, όπως για παράδειγμα πονοκέφαλο και αυξημένο ή αδύναμο καρδιακό παλμό.

Αντιμετώπιση επιπλοκών σακχαρώδους διαβήτη

Συνήθως τα περιστατικά επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα από τον ασθενή, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού με τη λήψη τροφής ή ινσουλίνης. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις οξέων περιστατικών είναι απαραίτητη η λήψη ιατρική βοήθειας, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές όπως:

 • Εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Καρδιαγγειακές παθήσεις.
 • Βλάβη στο νευρικό σύστημα.
 • Απώλεια όρασης.
 • Νεφρικές παθήσεις.

Στο ιατρείο του κ. Τζήμα είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση οξέων περιστατικών σακχαρώδους διαβήτη μέσα από την εμπειρία, τις γνώσεις και την εξειδίκευση του ιατρού και του προσωπικού του ιατρείου, χρησιμοποιώντας τον ιατρικό εξοπλισμό που διαθέτει το ιατρείο και σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.