Ο ειδικός παθολόγος Δημήτριος Τζήμας διατηρεί το ιατρείο του στην τοποθεσία Πεύκα.
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 - 21-00
12:00-14:00
Σάββατο, Κυριακή Κλειστά
Τηλ. Επικοινωνίας

Ιατρικά νέα

    Sorry, no posts matched your criteria.

Τηλ. Επικοινωνίας
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 - 21-00
Πέμπτη 12:00-14:00

Αυτοάνοσα Νοσήματα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι παθήσεις όπου ο ίδιος ο οργανισμός στρέφεται ενάντια στον εαυτό του. Υπάρχει μια ποικιλία αυτοάνοσων νοσημάτων ως προς τα συμπτώματα, τα όργανα ή τις λειτουργίες που προσβάλλει και τη θεραπευτική αντιμετώπιση, παρόλο που στα περισσότερα από αυτά οι αιτίες δεν είναι γνωστές. Τα αυτοάνοσα νοσήματα συνήθως δεν είναι ιάσιμα και συνοδεύουν τον ασθενή εφ’ όρου ζωής, όμως μια σωστή ιατρική αντιμετώπιση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της καθημερινότητας, ενώ καθυστερεί τον ρυθμό της πάθησης, ώστε να μην είναι απειλητική για την ανθρώπινη ζωή.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις του σώματος προκαλώντας πόνο, οίδημα και ακαμψία, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι προσβάλλει πιο συχνά γυναίκες, καπνιστές και άτομα με συναφές οικογενειακό ιατρικό ιστορικό.

Η θεραπευτική αγωγή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπείες ή χειρουργική επέμβαση. Σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα συνίσταται να κάνουν προληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους (check –up) για καρδιαγγειακές και νευρολογικές παθήσεις.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στην σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο, προκαλώντας κινητικά προβλήματα, απώλεια όρασης ή άλλων αισθήσεων, προβλήματα στην ισορροπία ή το περπάτημα, σπασμούς, απώλεια του ελέγχου της κύστης, κ.ά, τα οποία έχουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης.

Η θεραπευτική αγωγή για τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, την παρακολούθηση ειδικευμένων θεραπειών και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.

Ερυθηματώδης λύκος

Ο ερηθηματώδης λύκος είναι μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονές σε όλο το σώμα, πόνο στις αρθρώσεις και δερματικά εξανθήματα,  τα οποία έχουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Παρόλο που τα αίτια εμφάνισης του λύκου δεν είναι ακόμη γνωστά, οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του είναι η ηλιακή ακτινοβολία, ορμονικές αλλαγές όπως κατά την εφηβεία και την εμμηνόπαυση, ο τοκετός και η χρήση κάποιων φαρμάκων.

Η θεραπευτική αγωγή για τον ερυθηματώδη λύκο απαιτεί τη λήψη εξειδικευμένης φαρμακευτικής αγωγής και την πραγματοποίηση συστηματικών προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων.

Αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων

Εκτός από τα παραπάνω αυτοάνοσα νοσήματα, στο ιατρείο του κ.Τζήμα είναι δυνατή η διάγνωση και αντιμετώπιση κάθε αυτοάνοσου νοσήματος, σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.