Η χοληστερίνη είναι μια ουσία που κυκλοφορεί μέσω του αίματος, ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη λειτουργία των κυττάρων. Εισέρχεται τον ανθρώπινο οργανισμό με δύο τρόπους: είτε από την παραγωγή της από το συκώτι, είτε από την πρόσληψη της μέσω διάφορων τροφών.
Υπάρχουν δύο είδη χοληστερίνης:
- Η χοληστερίνη HDL
Είναι γνωστή ως «καλή χοληστερίνη», καθώς η κύρια λειτουργία της είναι να καθαρίζει τις αρτηρίες, απομακρύνοντας την χοληστερίνη LDL από τα αγγεία και μεταφέροντας την στο συκώτι, όπου αποβάλλεται.
- Η χοληστερίνη LDL
Είναι γνωστή ως «κακή χοληστερίνη», καθώς έχει την τάση να συσσωρεύεται στα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση χοληστερίνης
Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον οργανισμό, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης υψηλών επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα είναι:
- Το αυξημένο σωματικό βάρος.
- Η κακή διατροφή.
- Η έλλειψη σωματικής άσκησης.
- Το κάπνισμα.
- Η κατανάλωση αλκοόλ.
- Η κληρονομικότητα.
Διάγνωση χοληστερίνης
Η εμφάνιση υψηλής χοληστερίνης είναι μια πάθηση που δε συνοδεύεται από άμεσα συμπτώματα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η ένταξη της αιματολογικής εξέτασης για την χοληστερίνη στον προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο (check – up) τόσο σε υγιείς ανθρώπους, όσο και σε όσους πάσχουν από διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια ή καρδιαγγειακά νοσήματα, έχουν οικογενειακό ιστορικό αυξημένης χοληστερίνης ή παρουσιάζουν αυξημένο σωματικό βάρος. Μαζί με τη χοληστερίνη, ο ιατρός μπορεί να συστήσει και αιματολογική εξέταση τριγλυκεριδίων, ενώ κατά την κλινική εξέταση ελέγχει την πιθανότητα ύπαρξης υπέρτασης.
Θεραπευτική αγωγή χοληστερίνης
Η θεραπευτική αγωγή για τη χοληστερίνη εξαρτάται από το πόσο αυξημένη είναι η τιμή της σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενή (ηλικία, άλλες παθήσεις, τρόπος ζωής, κ.ά.). Σε περίπτωση ήπιων περιπτώσεων ο ιατρός μπορεί να προτείνει αρχικά μόνο αλλαγές στον τρόπο ζωής με ένταξη συστηματικής άσκησης, διακοπής του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ και αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες. Αν η χοληστερίνη παραμένει υψηλή, τότε προτείνεται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής η οποία μπορεί να πρέπει να λαμβάνεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή εφ΄όρου ζωής.